Biophilic industrial office design

Previous
Next

Client – Lovells Home

Location – Exeter, Devon

Status – Completed 2022

Lovell homes are a residential construction and development company, relocating their southern office to Winslade House. Their brief specified a multifunctional office – a destination for staff to work flexibly. The main objectives for the design were to facilitate group meeting; individual work stations; breakout areas; and spaces for private telephone conversations.

To zone the different work areas within the open-plan layout, a mix of various neutral coloured flooring was used. This differentiated between the different types of work spaces without disrupting the flow and journey through the office. The layout is comprised of several different meeting spaces: a high level work station for informal discussions, a smaller four person enclosed meeting room and a larger enclosed conference room. It also features two sound-proof pods for taking private telephone conversations.

 

The biophilic design layers calming green tones and rich bark texture, imitated by cork wall panels. Bespoke room dividers enhance the aesthetic with an abundance of artificial foliage, and this is developed through the office within the planters overhead.

The crittall detailing on the meeting room glazing and aluminium framing on the room dividers helps integrate the design to the existing space, which features striking painted trusses. The vaulted ceiling helps flood the office space with natural light, whilst aptly placed pendant lighting adds a more relaxed mood to the breakout spaces. The result is a fresh and welcoming office space, enabling staff to choose how they have work.